Schouderfysiotherapie bij Molenhoek Fysiotherapie Vaassen

De schouder is een complex gewricht. De schoudergordel – het schoudergewricht, de sleutelbeenderen en de schouderbladen – bestaat uit meerdere botdelen en gewrichten, die samen het meest beweeglijke gewricht in ons lichaam vormen. De schoudergordel verbindt de arm en de hand met de rest van het lichaam. Vanwege de complexiteit en grote beweeglijkheid van de schoudergordel kan schouderpijn verschillende oorzaken hebben. 

Veel voorkomende klachten in de schouderregio

Subacromiaal

Pijnsyndroom (SAPS) Hierbij is sprake van pijnklachten in de ruimte tussen het schouderdak en de kop van de bovenarm. Door deze ruimte lopen een aantal pezen en een slijmbeurs, die bij overbelasting of irritatie deze pijnklachten kunnen veroorzaken. Bovenhandse bewegingen en draaibewegingen zijn vaak pijnlijk en in sommige gevallen minder beweeglijk.

 

Peesklachten

In en om het schoudergewricht lopen verschillende pezen, welke om verschillende redenen voor klachten kunnen zorgen. De klachten kunnen geleidelijk ontstaan als gevolg van overbelasting. Maar ook na een zogenaamd ‘trauma’ kunnen peesklachten in de schouder ontstaan, bijvoorbeeld door een val of een plotselinge onverwachte beweging. De pees kan beschadigd of geïrriteerd zijn, kalkafzettingen bevatten of er bestaat een verminderde kwaliteit van weefsel. Echografie kan bij deze klachten ingezet worden om zo meer duidelijkheid te krijgen over de oorzaak van de klacht.

Frozen Shoulder

Ieder gewricht in het lichaam wordt omvat door een gewrichtskapsel. Bij een ‘frozen shoulder’ is het kapsel van het schoudergewricht ontstoken of geïrriteerd. Het kapsel wordt dik en trekt samen, waardoor de schouder stijf wordt. In het beginstadium van een frozen shoulder kan dit gepaard gaan met pijn.

Instabiliteit van de schouder

De schouder haalt zijn stevigheid uit het gewrichtskapsel- en banden in combinatie met spierkracht en coördinatie. Als er een probleem ontstaat in één van deze vier onderdelen dan kan het schoudergewricht niet goed stabiel blijven bij bewegingen. Dit noemen we schouderinstabiliteit. De kop van het schoudergewricht blijft dan niet centraal in de kom; deze gaat tijdens het bewegen te ver naar voor, onder of achter. Dit kan zover gaan dat er zelfs een volledige ontwrichting ontstaat: we noemen dit een luxatie. Door de spierkracht en coördinatie van de schouder te trainen met de fysiotherapeut kunt u de schouder weer stabieler maken.

Artrose

We spreken van artrose als de kwaliteit van het kraakbeenlaagje dat de gewrichtsoppervlakken bekleedt achteruit gaat. Hierdoor kan de schouder in de loop der jaren langzaam stijf en pijnlijk worden.

Herstel na schouderoperatie

Bij sommige schouderklachten is een operatie noodzakelijk. Ook na een schouderoperatie kan de schouderfysiotherapeut u helpen bij het herstel en de revalidatie.

Maak online een afspraak en plan je Schouderfysiotherapie behandeling in!

Behandelplan schouderfysiotherapie

Voor de behandeling start volgt er eerst een intakegesprek en een onderzoek. Daarna stelt u samen met de fysiotherapeut uw behandelplan op.

De behandeling bestaat onder andere uit:

  • Informeren en adviseren met betrekking tot uw schouderklacht om u zoveel mogelijk inzicht in en kennis over uw schouderprobleem te geven.
  • Oefentherapie. De fysiotherapeut leert u welke oefeningen u kunt doen om de schouderspieren te versterken, te ontspannen of de schouder soepeler te maken.
  • Behandeling van uw schouder (en soms ook nek en/of bovenrug) door de fysiotherapeut. Hierbij kunt u onder andere denken aan: mobiliseren, medical taping, dry needling of shockwave behandeling.

Tevens hebben wij de mogelijkheid om een echo te maken van de schouder. Dit kan een goede aanvulling zijn voor een betere fysiotherapeutische diagnose van de schouderklacht. Uw fysiotherapeut kan beoordelen of echografie een juiste aanvulling kan zijn.

"Ze heel erg met je mee denkt wat de situatie thuis is en niet gelijk zegt van dit mag niet en dat kan niet, maar samen met jou de zo goed mogelijke oplossing zoekt en dat voelt zo goed. Klasse."

– Patiënt

Gespecialiseerde therapeuten

Loes- Molenhoek Fysiotherapie Vaassen

Loes Willemse

Fysiotherapeut
ESWT (shockwave therapie)
Handtherapeut
Dry needling
Schouderfysiotherapie
Musculoskeletaire echografie
BIG.nr.: 19919033904