Vallen verleden tijd

Het grootste misverstand bij het horen van het woord ‘valpreventie’ is dat men denkt dat dit een cursus is waarbij je léért vallen. Men denk dan al snel, “Dat is niks voor mij “.

Maar dat is deze cursus dus beslist niet. Natuurlijk zitten er lessen in verwerkt waarbij men de eerste stappen van een goede valtechniek aan leert en waarbij veel aandacht wordt besteed aan het opstaan van de grond. Maar de nadruk in deze cursus ligt bij het voorkomen van een val. Het cursus programma is ontworpen door de Maartens kliniek in Nijmegen en volgens het RIVM Centrum Gezond Leven het enige programma in Nederland wat ‘bewezen effectief ‘ is.

Per dag overlijden ongeveer 11 mensen aan de directe of indirecte gevolgen van een val. Dat is veel. Zeker als je bedenkt dat er in het verkeer per dag ongeveer 1 tot 2 personen omkomen.
Het val preventie programma wat in onze praktijk wordt aangeboden heeft na onderzoek aangetoond, het aantal valincidenten met de helft terug te brengen!! Dat is natuurlijk een mooie score.

Maak online een afspraak voor de cursus Vallen verleden tijd!

Waaruit bestaat het cursus programma?

10 lessen

Daarvan is de helft bedoeld voor het oefenen van een obstakel parcours waarbij obstakels zitten die een goede afspiegeling zijn van het dagelijks leven. Denk dan aan het lopen op losliggende tegels, stoepranden die schuin aflopen, een helling lopen, verschillende soorten ondergrond en hoge keukenkastjes. Tijdens de cursus wordt steeds meer aandacht besteed aan het uitvoeren van dubbeltaken tijdens het lopen. Daarbij kunt u denken aan het luisteren naar een verhaaltje waarbij je tijdens het luisteren het aantal malen, één specifiek woord moet tellen. Of het lopen van het parcours met een dienblad in de handen waarop een bekertje staat. Immers, in het dagelijks leven moet u toch ook vaak verschillende dingen tegelijk doen? U wandelt bijvoorbeeld met iemand terwijl deze u iets verteld. U loopt en luistert tegelijk.

De andere helft van de lessen wordt er eerst aandacht besteed aan het uitvoeren van dubbel taken tijdens het bewegen en dan in de vorm van een spel. Leuk om te doen en heeft bij de deelnemers al vaak aanleiding gegeven tot veel plezier. In de tweede helft van de les is er aandacht voor de valtechniek waarbij in hele kleine stapjes onder veilige omstandigheden de val techniek wordt geoefend. Bovendien wordt elke les het op staan van de grond opnieuw geoefend.

Een absolute aanrader voor ouderen die in meer of mindere mate, bang zijn om te vallen of al wel eens gevallen zijn.

Enkele reacties van oud deelnemers:

“Gezellige en goede cursus en een goede afspiegeling van het dagelijks leven”

“Ik doe de cursus nu voor de derde keer omdat ik het zo leuk vind en leer toch elke keer weer nieuwe dingen”