Musculoskeletaire echografie bij Molenhoek Fysiotherapie Vaassen
Muskeloskeletale echografie (MSU) wordt steeds meer door fysiotherapeuten gebruikt als diagnostisch middel om problemen in de spieren en/of pezen op te sporen. Echografie is een eventuele aanvulling op het reguliere fysiotherapeutisch onderzoek. Het kan duidelijkheid geven over de oorzaak van de klacht, waardoor het behandelplan kan worden geoptimaliseerd.
Hoe werkt echografie?
Echografie werkt middels geluidsgolven. De geluidsgolven worden opgevangen door de echokop en worden dan omgezet in een zwart-wit beeld.
Voor de geleiding van de geluidsgolven wordt er gebruik gemaakt van contactgel. Deze wordt op de echokop aangebracht. Vervolgens zal de fysiotherapeut met de echokop over het aangedane gebied bewegen om zo een goed beeld te krijgen van de weefsels. De weefsels die goed te scannen zijn met een echoapparaat zijn spieren, pezen, slijmbeurzen en gewrichtsbanden (ligamenten).
Enkele voorbeelden van klachten die goed met de echo te beoordelen zijn: achillespeesklachten, hielspoor, schouderklachten (onder andere kalkafzettingen, peesklachten, slijmbeursontsteking) en tenniselleboog. De fysiotherapeut bespreekt direct met u de uitslag van het onderzoek, zodat u samen een optimaal behandelplan kan opstellen.